Activiteiten op het plein

 

Vergunningen

Voor activiteiten op het plein is veelal een vergunning nodig. Deze vraag je aan bij de Gemeente Hof van Twente.

 

Facilitair

Voor facilitaire zaken zoals stroom, water en bijvoorbeeld het gereed maken van het plein kun je contact opnemen met het beheer van Kaasfabriek Markelo.

 

Tel: 06-50602431

Mail: evenementen@dekaasfabriekmarkelo.nl

 

Aankondigingen

Ook voor aankondigingen van evenementen kun je terecht bij het beheer van de Kaasfabriek.

 

 

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

[UPDATE] dinsdag 10 oktober – Fruitpersdag Maarkels Landschap vervalt

10 oktober 2017/ 08:00-17:00

fruitpersdag-maarkels-landschap.2022

[UPDATE] Fruitpersdag Maarkels Landschap dinsdag 10 oktober 2017 komt te vervallen

 

zie bericht op Maarkelsnieuws

De Welsumse mobiele fruitpers staat weer ter beschikking van Maarkels Landschap. In deze pers kunnen appels en peren verwerkt worden tot heerlijk en gezond houdbaar sap. Het is een goede en gemakkelijke manier om uw fruitoogst niet verloren te laten gaan. Hieronder staan een aantal tips voor het bewaren van fruit tot aan de verwerking.

Het fruit wordt gewassen en geperst. Het sap wordt op 80 graden gepasteuriseerd en afgevuld in 5 liter pakken. Indien de pakken vorstvrij en droog worden opgeslagen, zijn ze 2 jaar houdbaar. Een aangebroken pak kunt u nog 2 maanden gebruiken.

Opgave

Om te voorkomen dat er bij de fruitpers een lange wachttijd ontstaat, is het nodig dat u zich vooraf opgeeft onder vermelding van naam en adresgegevens met email-adres en telefoonnummer. Dit kan op het onderstaande mailadres van Maarkels Landschap: maarkelslandschap@gmail.com 

We persen van 8.00 tot 17.00, vol = vol!

U dient bij opgave te vermelden hoeveel kilo fruit u meeneemt (Omdat er door de vorst veel oogst verloren is gegaan blijft de aanmelding achter bij vorige sapdagen. Daarom kunt u zich dit keer ook met KLEINERE hoeveelheden dan 100 kilo aanmelden). Het geperste fruit kan direct worden meegenomen in vijfliterpakken.

100 kilo fruit geeft circa 70 liter sap en de perskosten bedragen € 5,50 per pak. U dient contant te betalen. Na opgave krijgt u bericht hoe laat u verwacht wordt.

Wilt u eigenlijk minder pakken sap dan de hoeveelheid appels die u meebrengt dan doet u Maarkels Landschap een plezier door de rest van de appels aan ons te schenken.

Bewaartips

  • Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
  • Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de aller dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
  • Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden.
  • Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10 -15 cm.
  • Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
  • Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
  • Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.

maarkels-landschap-fruitpersdag

Gegevens

Datum:
10 oktober 2017
Tijd:
08:00-17:00
Evenement Categorie:
Site:
http://www.maarkelslandschap.nl

Locatie

Kaasplein Markelo
Grotestraat 2
Markelo,

Organisator

Stichting Maarkels Landschap
Telefoon:
(0547) 33 45 36
E-mail:
maarkelslandschap@gmail.com
Bekijk de site van Organisator